Google Mape – alat za borbu protiv COVID-19

Studija slučaja Centrum e-Zdrowia

O Centrum e-Zdrowia

Centrum e-Zdrowia (Zdravstveni centar) je jedinica državnog budžeta. Osnovna oblast delovanja CeZ-a je sprovođenje aktivnosti koje bi omogućile izgradnju informacionog okruženja u oblasti zdravstva. Analize koje je sproveo centar takođe podržavaju rukovodeće odluke ministra zdravlja.

Sadržaj:

Industrija: Vlada / zdravstvo 
Primarna lokacija projekta: Poljska
Rešenje/usluga: Platforma Google Maps
Centrum e-Zdrowia je osnovan 1. avgusta 2000.godine i pomaže u donošenju upravljačkih odluka ministra zdravlja na osnovu sprovedenih analiza. CeZ je takođe odgovoran za praćenje planiranih, izgrađenih i održavanih ICT sistema na centralnom i regionalnom nivou.

Izazov

Pandemija COVID-19 stvorila je potrebu za razmenom informacija o naporima u borbi protiv bolesti koja se brzo širi.

Primarni cilj Centrum e-Zdrowia, kada je prvi put počela pandemija COVID-19, bio je da stanovnicima Poljske pruži pouzdane informacije koje bi im pomogle u borbi protiv korona virusa. Jedna od aktivnosti koja je trebalo da dovede do ovog cilja bila je i kreiranje servisa koji bi na jasan način prezentovao sve informacije o lokacijama COVID laboratorija– mesta gde bi građani mogli da se testiraju na korona virus.

Rešenje

Kako bi izvršili zadatak kreiranja mape svih mobilnih COVID laboratorija, u svakom gradu u Poljskoj, u Centrum e-Zdrowia su odlučili da iskoriste prednosti Google Maps Platforme, koja pruža najažurnije i tačne informacije o lokalizaciji. Platforma Google Maps je takođe veoma popularna aplikacija, koja se može pohvaliti veoma dobro dizajniranim, intuitivnim interfejsom, koji je građanima olakšao korišćenje servisa i dolazak do mesta testiranja.

647 tačaka testiranja širom Poljske je označeno na mapi.

Rezultati

Deljenje intuitivnih Google mapa olakšalo je pronalaženje mesta gde bi građani mogli da se podvrgnu testiranju za otkrivanje infekcije korona virusom. Rešenje je poboljšalo protok i prenos ključnih informacija (i na taj način pomaže u borbi protiv širenja virusa) i ostavilo utisak na opštu populaciju da u teškim vremenima može računati na ažurne informacije o tome kako da se brine o svom zdravlju.